Sansegården Olavsbråten

Gården er drevet økologisk av Veslemøy og Bjørnstjerne Olavsbråten– to unge bønder som begge er utdannet økologiske agronomer på Sogn jord- og hagebrukskule i Aurland. Heldigvis for dem begge hadde Veslemøy odel på hjemgården hvor de fikk mulighet til å bli 6. generasjon gårdbrukere.bjørnstjerne og veslemøy

Gården er ikke stor, men de prøver gjøre det beste ut av det de har fått til rådighet av ressurser, plassert med utsikt mot Norefjell og ved inngangen til Hallingdal. Hovedsakelig drives gården på melkeproduksjon, de har et lite gårdsysteri der litt av hvert blir laget- helst upasteurisert. Melking skjer for det meste på sommeren når de har beite tilgjengelig, for melken er forbeholdt kalvene på vintertid. De har konsentrert kalving- det vil si at alle kuene får en sammenhengende periode på vinteren der de kan bygge seg opp til en ny sesong. De får så godt som ingenting importert kraftfor- de gir dem heller norsk økologisk korn og erter. Kuene er av rasene dølafe (en norsk tradisjonsrase) og jerseyfe som gir unik melk med tanke på kvalitet. Dette er viktig siden de foredler mye melk selv.

De har også en seter på Norefjell, uten vei, vann og strøm, annet enn fra et aggregat for å få melkemaskinen til å gå. Hver sommer drar både Veslemøy, Bjørnstjerne, og alle kuene til seters, der de lager brunost på gamlemåten.

IMG_7005Siden de ikke har all verden med jord, prøver de å bruke utmark, skog og fjell så langt det lar seg gjøre. Om sommeren har de mange dyr, om vinteren noe mindre. På Sansegården finner du mange forskjellige firbeinte og tobeinte. Her er griser, høner, geiter, kyr, katter og nå også en hest. Tanken er at alle dyra skal ha en grunn for å være der, ikke bare fordi de skal produsere kjøtt. Griser vender jord og graver- og de spiser rester etter oste-/grønnsaks-/ potetproduksjon, geiter rydder småkratt og skogsbeiter, kyra spiser mat på fjellbeite og i skogen slik at vi kan få melk av ekte sommerkvalitet, kattene fanger mus og hesten er med på arbeidet som skjer på gården. Dyra har mulighet til å være ute hele året. I tillegg til alt har de også litt grønnsaker og potet.

De sier selv at de føler seg privilegerte og heldige. Ikke minst fordi de har så mange gode hjelpere gjennom året. Vi føler oss privilegerte som får ha de som leverandører, og for oss er det ingen tvil- hadde vi vært gårdsdyr ville vi bodd på Sansegården Olavsbråten!

Matvarer fra Sansegården Olavsbråten

geitekjeKjekjøtt

Geitekillinger som har fått spise kratt, busker og vært ansatt som beiteryddere hele sommeren. Før beiteslipp spiser de tørket løv, høy og fikk overskuddsmelk fra ysteriet på gården. Selges som andelsgeitekillinger der du betaler for kostnaden det innebærer å avle frem en geit. Vi selger også skinn. Her er historien om geitekillingene på Olavsbråten 2016:

gris_olavsbraatenMyseutegris
Grisene er ressursutnyttere og plogarbeidere på fulltid! Ekte friluftsgris. Grisene har fått jobbe med jorda slik gris jobber når de får velge selv- skapt for å pløye, rote og grave, sove litt, strekke på seg- og så starte dagen med nesa godt planta foran seg. Kjøle seg litt i bekken, spise litt korn og erter- kanskje noen deilige yoghurtrester? Ja- det kan hende det er litt av et griseliv. Hva vet vel vi…? Grisene er i alle fall gris på fulltid! Selges som andelsgris.

Elgkjøtt 

Hvis høstjakta går bra får vi også fylle fryseren med både kjøttdeig og elgsteik.


meieriprodukterMeieriprodukter

Olavsbråten kan lage det meste av meieriprodukter, som andelshavere kan kjøpe på bestilling. Noe selger vi løst som lagervare (f.eks. smør og salatost som har lengre holdbarhet).

Helmelk og Skummet melk

Fersk økologisk melk som lavpasteuriseres og er ikke homogenisert- som vil si at fløten legger seg på toppen når den blir stående. Leveres på 1 liters glassflasker som vi gjenbruker. Melka har holdbarhet ca 1 uke- bruk nese og smaksans hvis du er i tvil.

Friskus smøreost
Enten naturell eller med økologisk hvitløk og økologisk pepper, av økologisk rå melk.

Sanseost
En fetaosttype, av økologisk rå melk i økologisk solsikkeolje. Enten naturell eller med økologisk bergmynte (vill oregano) fra Gårdsbutikken under Norefjell.

Smør
Av økologisk rå fløte, syrna til rømme og kinna til smør. Visste du at det trengs 22 liter melk for å lage 1 kg smør!

Rømme
Av syrna fløte, fra separert rå økologisk melk. En seterrømme-type.

Rømmekolle
Nordens yoghurt naturell, et alternativ til yoghurt med lange tradisjoner. Nytes med musli, i smoothies eller med bær. Kan selvsagt også spises som den er. Friskt syrna økologisk mjølk med et herlig rømmelag på toppen.

Yoghurt naturell
Gresk type der du selv kan tilsette smak. Av pasteurisert økologisk melk.

Drikkeyoghurt
Av pasteurisert økologisk melk. Enten naturell eller med smak av rabarbra.

Syrna drikkemjølk «Kusymre»
Enten naturell eller med bærblanding. Type bær vil variere litt avhengig av årstid og hva som er tilgjengelig, men hovedsaklig rips, solbær, tyttebær, blåbær, bjørnebær og bringebær. Av økologisk rå melk.

Brunost «Høgenatt»
Brunost fra seter uten vei,vann, strøm – fyrt på ved kappa og kløyvd utenfor seterdøra. Setra ligger utenfor allfarvei og all brunosten blir bært i ryggsekk ned til bygda. Setra er et godt supplement til gårdsdrifta sommerstid og gjør det mulig å kunne slå graset på gården til vinterfôr. Kuene sier heller ikke nei takk til fjellet som matfat sommerstid. Høgenatt kaller de osten, da setra ligger under en fjellknaus med samme navn, som fra bygda ser ut som et hustak.

 

Hvis du har spørsmål til Veslemøy og Bjørnstjerne kan du ta kontakt direkte på
tlf 917 98 237 eller e-post olavsbraatengaard@gmail.com.

Du finner også Sansegården Olavsbråten på facebook

Produkter